Alpakkaterapia

Monet ryhmämme hyväksytyistä ohjaajista eli jäsenistä omaavat vuosien kokemuksen eläinavusteisesta työstä alpakan kanssa. Ensimmäiset aloittivat työn jo vuonna 2005. Joidenkin kohdalla kutsu toimintaamme tuli taas vankan alakohtaisen työkokemuksen kautta. Eräät meistä ovat saaneet kokea alpakan tervehdyttävän vaikutuksen ensin omalla kohdallaan. Yhtä kaikki, meitä kaikkia yhdistää vahva usko alpakkaterapiaan, jonka tervehdyttävän ja ilahduttavan voiman olemme voineet todistaa monet kerrat. Vastasimme kysyntään ja tarpeeseen, joten päädyimme perustamaan Alpakkaterapia-sivuston vuonna 2013. Siksi Sinäkin löysit tänne!

Miksi alpakka?

Suurisilmäinen ja pehmeä alpakka on monille uusi tuttavuus. Toisin kuin esimerkiksi koiraan tai hevoseen, alpakkaan ei yleensä liity ennakkokäsityksiä, mikä tekee siitä helposti lähestyttävän. Lisäksi alpakan kaunis ja toisaalta lystikäskin ulkonäkö herättävät kiinnostusta. Myös monet allergiset ihmiset sietävät hyvin alpakkaa.
Alpakat hakeutuvat rauhallisesti kontaktiin, ne eivät ryntää ihmisen luo eivätkä kerjää huomiota. Luonteeltaan itsenäisinä ne kunnioittavat toisen omaa tilaa. Herkkyys, laumakäyttäytyminen, vilpittömyys sekä ulkoinen olemus tekevät alpakasta hyvän terapiaeläimen.

Hyväksyttyjen alpakoiden käyntikohteita ovat mm. vanhainkodit, vammaisten hoitolaitokset ja erilaiset tapahtumat. Lisäksi vain olemalla läsnä alpakkalaumassa, yrittämättä mitään, voit lunastaa paikkasi lauman jäsenenä ja voit tuntea positiivista hyväksyntää.

Palaute aikuispsykiatrian osastolta eläinavusteisesta toiminnasta:

”Heips vaan ja lämpimiä terveisiä täältä!
Ruusuja, ruusuja täältä laitellaan :).
Potilaat ja henkilökunta tykkäsivät kovasti. Positiivisia kommentteja tuli pitkin iltaa ja vielä tämän aamun aamukokouksessa kyselin ajatuksia:
”Tuntui tosi tylsältä tulla takaisin sairaalaan, mutta sitten se alpakka pelasti päivän … Oli se niin ihana … Se oli niin ihmeellisen rauhallinen koko ajan … Kyllä se oli kaunis … Se oli niin suloinen …Ihmeellinen eläin …” Aamukokouksessa pohdittiinkin sitten eläinten terapeuttisuutta …
Ja kerroin sille tytölle, kuinka alpakka hänet ”valitsi” ja oli tosi iloinen, ja vielä iloisempi, kun kysyin hänen sähköpostisoitettaan, että laitan sen kuvan hälle itselleen – arvele, miten alpakkasi teki ison vaikutuksen.”

Vierailu pitkäaikassairaiden vuodeosastolla:

Jokainen kohtaaminen on ainutkertainen eläimen ottaessa kontaktia. Kerran sertifioitu alpakka meni huonokuntoisen vanhuksen vuoteen ääreen ja äänehti hiljaisella äänellä. Vanhus vastasi ja he keskustelivat kahdeksan minuuttia vuoropuhelua keskenään. Ohjaaja ja henkilökunta seurasivat hiirenhiljaa tätä tapahtumaa. Vanhus ei ollut puhunut kahteen vuoteen, eikä vierailun jälkeen enää sanonut sanaakaan. Eläimen läsnäolo koskettaa sielua syvältä, oli kyseessä sitten sokea, dementoitunut, tai viimeisiä hetkiään täällä maan päällä viettävä.